14 Daagse Rondreis Iran, onbekend maakt niet onbemind

Samen met mijn lokaal agent in Iran heb een schitterend reis op maat voor u samengesteld.


Waarom Iran?
1. Onontdekt
Wat weet je nu eigenlijk over Iran? Waarschijnlijk niet veel en dat kan niemand kwalijk worden genomen. Maar weinig toeristen bezoeken het voormalige Perzië en dat is eigenlijk best logisch als je kijkt naar de geslotenheid van het land, de ontwikkelingen in de afgelopen decennia en berichtgeving in de media.
Azadi Tower Teheran Iran
Azadi Tower (‘vrijheid’) in Teheran.

2. Interessante recente geschiedenis
Sinds het begin van de revolutie in 1978 heeft Iran een heleboel meegemaakt. Het afzetten van de sjah, de machtsgreep van een geestelijke (de ayatollah), een acht jaar durende oorlog met Irak, de start van een nucleair atoomprogramma en de daaropvolgende sancties en zeer recent het historische akkoord met het Westen. In mijn ogen allemaal zeer interessante ontwikkelingen die sowieso al lastig te begrijpen zijn voor ons, laat staan vanaf de bank voor de televisie. Zoiets wil ik met eigen ogen zien en ervaren, en dat kan volgens mij alleen in het land zelf.

3. Gastvrijheid
In vrijwel alles wat ik zie en lees over Iran wordt wel iets gezegd over de de vriendelijkheid, gastvrijheid en behulpzaamheid van Iraniërs. Ook de Lonely Planet Iran heeft ‘Meet the people’ op 1 staan in het lijstje van ‘Top experiences’ en als ik hoor hoe makkelijk je door mensen wordt uitgenodigd voor een gratis maaltijd of zelfs een overnachting, kan dat geen probleem zijn. Vergeet het land van de glimlach (Thailand) en de gastvrijheid van Myanmar; de Perzen laten je maar al te graag zien hoe hun land écht is.
Gastvrijheid Iran
Voor je het weet zit je als reiziger bij Iraniërs thuis (© ninara).

4. Bakermat van de beschaving
Iran kent een van de oudste beschavingen ter wereld en dat is goed terug te zien in de talloze archeologische monumenten en historische bouwwerken uit het voormalige Perzië. De invloed van de Iraanse/Perzische cultuur reikt van Azië tot in Europa en naast archeologische opgravingen staat Iran ook bekend om zijn Perzische tapijten, architectuur, kunst en literatuur. Tulpen en windmolens oer-Hollands? Ook deze vonden waarschijnlijk hun oorsprong in het vroegere Perzië.
Nasir al Molkmoskee Shiraz Iran
De Nasir al Molkmoskee in Shiraz

5. Het is er veilig
Nee, Iran heeft niets te maken met wat er gaande is in Irak, Syrië of Afghanistan en is voor zowel solo- als groepsreizen veilig.

Bekijk hier de prachtige 14 daagse rondreis door Iran

https://www.sajetspecials.nl/media/14-daagse-rondreis-Iran-exclusief-intercontinentale-vlucht.pdf